VĚCI VEŘEJNÉ - Voličův Velký omyl

13. 04. 2012 21:18:31
Tato vládní strana, která je často nazývána jako "politický projekt ABL", se již dlouhou dobu pohybuje od jednoho skandálu k druhému, zatěžuje náš politický systém a ačkoli se před volbami kasaly svou křišťálovou čistostí, vypadá to, že zas tak čistí nebudou. Faktický šéf VV Vít Bárta čeká na rozsudek soudu za uplácení svých spolustraníků, stranický šéf Radek John figuroval u podpisu smlouvy s Lesy ČR na kontroverzní kuchařku a co je asi nejvíce do očí bijící, je jejich neprůhledné financování přes Panamu a nekonečné nahrávání mezi sebou. Toto ovšem není téma, které bych chtěl ve svém článku rozebírat. Všechny tyto skandály jsou totiž ústy pana Johna přehlušovány siláckými řečmi, kolik toho tato strana pro své voliče dokázala. Pojďme proto porovnat jejich volební program v klíčových oblastech s tím, jak se Věci Veřejné opravdu chovají:

Oblast BEZPEČNOST:

Zde mají VV v programu mnoho krásných slibů, které opravdu stojí za okomentování. Opomenu to, že celá koncepce vypadá opravdu jako by ji vymýšlel šéf bezpečnostní agentury. Ono totiž opakující zvyšování a zavádění kamerových a monitorovacích systémů je v tomto programu přehršel. Podívejme se ale na opravdové perly, například zvyšování vzdělání policistů a v souvislosti s tím i jejich platů, zlepšení vybavení policistů, v obcích nad sto tisíc obyvatel zřízení Metropolitní policie.

Všechno to jsou opravdu krásné sliby, ale realita je bohužel jiná. Všichni si jistě ještě pamatujeme, kvůli čemu bezpečnostní složky ČR demonstrovaly v září 2010. Bylo to proti snižování platů, rušení služeben, rušení pracovních míst. Faktická devastace bezpečnostního systému v ČR, tak vypadají sliby v rukou VV.

Oblast ZEMĚDĚLSTVÍ:

Napříč tímto bodem programu zní především podpora domácích výrobců, podpora českého zemědělstí, podpora domácí produkce. Po vyvolání už asi 56 vládní krize VV kývly na věc, která nemá v Evropě, snad jen s výjimkou Slovenska obdoby. Možná se někomu může zdát hloupé, proč obhajuji tzv. "zelenou naftu" pro zemědělce, vždyť všichni by měli platit stejně, je přeci krize. Ale ďábel se skrývá v detailu. Ono totiž všechno souvisí se vším. Ona zelená nafta dělá naši produkci levnější a v kombinaci se stále zvyšujícími se cenami energií a právě pohonných hmot se stává celkem klíčová. Traktory totiž po poli nejezdí na vodu, či nejsou poháněni vzduchem. Potřebují právě tu levnější naftu, abychom my koneční spotřebitelé nemuseli za výrobky domácí produkce platit daleko více peněz. Už samotné zvýšení DPH je pro mnoho českých výrobků devastující, přidá-li se zdražení i díky zvýšeným cenám pohonných hmot, lidé prostě raději koupí levné nekvalitní potraviny dovezené z okolních zemí a ten náš český výrobek nechají ladem. A celý tento kolotoč, na který VV kývly, má za následek devastaci české zemědělské produkce.

Oblast ŠKOLSTVÍ:

Tato oblast se asi nejvíce VV vyvedla jako aprílový žert. Zvýšíme platy učitelů o 5 tisíc korun, prosadíme úspěšné složení maturity = zvýhodnění při přijímaní na VŠ, nastartujeme efektivnější čerpání fondů EU. Minulý rok učitelé sice dostali přidáno, avšak to byl jen kosmetický efekt pro zaujmutí neznalého diváka. V reálných hodnotách totiž učitelé o své peníze přišli. Pan ministr jim sice přidal na platech, ale kvůli omezenému rozpočtu jim bylo sáhnuto do osobního ohodnocení a reálně na tom jsou nyní učitelé hůř, než před nástupem VV na tento úřad. Vyhlídka na letošek je pro české školství opět v černých barvách. Aby si VV zachránily svůj krk, kývly na snížení rozpočtu o další 2 mld.. Úspěšné složení maturit se v podání VV také stalo fraškou. Předražené státní maturity, které čelí přezkoumání ÚOHS, absolutně nesplnily svůj účel a při přijímání studentů na VŠ v ničem nepomáhají. Došlo zde ke špatnému vyjednávání s VŠ, minulý rok se navíc státní maturity kryly s přijímacím řízením na VŠ a v žádném případě neslouží k tomu, aby odstranily přijímací řízení na VŠ. Co se týče nastartování efektivnějšího čerpání strukturálních fondů v oblasti školství, vědy a výzkumu, tak tato oblast byla největší obětí právě VV, které MŠMT spravovaly. Odvolání ředitele odboru a s ním vyhození dalších odborníků, kteří po nezdárném nastavení OP VK a OP VaVpI Stranou zelených, dali nějakým způsobem čerpání dohromady, byl opravdový tah hodný šachového mistra. Úsměv na rtu pak musí přinášet divákům tohoto divadla bývalý ministr Dobeš chlubící se tím, že za jeho vlády došlo k nárůstu čerpání z operačních programů ministerstva. Každý průměrně inteligentní člověk ví, že projekt je dlouhodobou záležitostí a čísla, která narostla za pana ministra jsou jen sbírání ovoce práce jeho předchůdců. Navíc pan ministr udělal jednu základní a velmi nebezpečnou chybu, kterou bude muset řešit jeho nástupce a to je to, že při vykazování stavu čerpání započítal do této částky také předběžné platby. Není to nic špatného a opravdu se tento kosmetický efekt může provést. Problém však je, že pouze jednou. Pan ministr se chtěl jistě blýsknout krásnými čísly čerpání (ačkoliv i tak tragickými), tento trik ale bude chybět jeho nástupci v daleko důležitějším okamžiku a to je na konci roku 2012, kdy bude muset vykázat splnění pravidla N+3. A to je jeden z kostlivců, kteří na ministerstvu zůstávají a ztráta evropských peněz v oblasti vzdělání, výzkumu a vývoje je pro ČR téměř jistá a nezachrání ji už ani věcný pokrok bídně pročerpaných evropských peněz.

Oblast DOPRAVA:

Doprava je pro českou ekonomiku velice významná. Investoři totiž půjdou zpravidla tam, kde bude dobrá dopravní infrastruktura a dostupnost. Ačkoliv mají VV ve svém programu dostavbu důležitých komunikací, zkvalitnění infrastruktury, první co bývalý ministr a faktický šéf VV Bárta při nástupu do své funkce udělal, bylo, že zastavil všechny stavby dopravní infrastruktury v ČR. Stavby, které byly spolufinancovány ze strukturálních fondů, stavby, které jsou pro českou ekonomiku klíčové. Jeho nástupce Dobeš pak pomalu tyto projekty opět stěží rozjíždí.

Abych však nepoukazoval jen na to, co se VV nepovedlo. VV se zásadním způsobem zasadily o novelu zákona o veřejných zakázkách. Novela, která tu opravdu dlouhou dobu chyběla a jejíž existence je v dnešních poměrech opravdu potřeba. Tato novela nabyla účinnosti k 1.4.2012, avšak do dnešního dne MMR nevydalo prováděcí vyhlášku a nikdo vlastně vůbec neví jakým způsobem vypsat výběrové řízení. Novela má také mnoho nedostatků a otázek. Například v případě, kdy veřejný zadavatel vypíše VŘ na unikátní technologii (tyto technologie jsou časté v odvětví IT nebo výzkumu a inovací). Do VŘ se přihlásí pouze jeden zájemce a v případě unikátních technologií je to velice časté, musí zadavatel toto VŘ zrušit a vypsat znovu. Takže nakonec bude zadavatel trávit čas vypisováním VŘ, která nemohou být vysoutěžena a vývoj půjde stranou.

Toto je jen smutný výčet slibů v poměru se skutečným vládnutím VV. Ať už jsou VV podnikatelským projektem kohokoliv, nebo nejsou, jedno je pravdou. Naslibovaly toho hodně a již od začátku svého vládnutí nejsou schopni dostát svým slibům. Pod sebemenší pohrůžkou, či za slíbení významné vládní pozice pro své funkcionáře kývnou vcelku na cokoliv a neustálé zmítání se ve vlastní špíně, nahrávání se a špiclování není chování, které má mít vládnoucí strana. A už vůbec ne, když na hlasech této strany stojí existence celé vládní koalice.

Autor: Michal Pícl | pátek 13.4.2012 21:18 | karma článku: 10.61 | přečteno: 743x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 12 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 159 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.02 | Přečteno: 565 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 16 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1436

Komentuji události kolem sebe.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...