Hranice na Moravě - Nečeká nás další LG. Philips?

Do Hranic na Moravě míří další mezinárodní koncern. V červenci 2013 bylo podepsané rozhodnutí o udělení investiční pobídky zahraničnímu investorovi, nyní z Velké Británie a to společnosti Smiths Medical Group Limited, která se zabývá výrobou zdravotnických pomůcek.

Na tom by nebylo nic divného, kdyby tento investor nezamířil do haly po nechvalně proslulé LG. Philips Displays, která stejně jako její následovník získal nemalou státní finanční výpomoc, jež nakonec proměnil v absolutní krach.

Už samotný příchod firmy LG. Philips Displays provázelo několik výrazných komplikací, aby se nakonec státní investice ve formě investiční pobídky přesahující 1,6 miliardy korun na vznik 3250 nových pracovních míst a rekvalifikací zaměstnanců proměnila v naprostý krach.

První peripetie nastaly v momentě, kdy se o svá práva začala hlásit majitelka pozemků, na kterých měla průmyslová zóna stát. Město nabízelo majitelce 105 Kč/m2, majitelka chtěla o 50 Kč/m2 za své pozemky víc a už byla za zlodějku. Nutno dodat, že pozemky se v budoucí zóně poté prodávaly za 300 Kč/m2, ale protože se tehdy jednalo o významného a strategického investora, dostala se majitelka do nevole státu. Philips tak začal nelegálně stavět na pozemcích, které mu nepatřily, a město Hranice nakonec tato legrace stála 5,2 milionu korun, které muselo majitelce vyplatit na místo několika desítek tisíc, kdyby přistoupilo na majitelkou navrhovanou cenu.

Další kauzou byl výrok NKÚ, který zjistil, že při přípravě projektu došlo ze strany MPO a CzechInvestu k porušení zákona o investičních pobídkách a o zadávání veřejných zakázek. Kvůli rychlé a nekvalitní přípravě projektu tak bylo proinvestováno několik dalších milionů korun navíc.

Nic ale nakonec nebránilo tomu, aby továrna, která byla mohutně podpořená investičními pobídkami ve výši přesahující 1,6 miliardy korun začala v Hranicích vyrábět obrazovky. Další perličkou této výroby bylo, že po více jak dva roky zkušebního provozu, kdy po pásech běhaly televizní obrazovky, nebyl celý závod zkolaudován a byl v tzv. zkušebním provozu. Tento provoz však díky nárokům na výrobu, především používání a umístění nebezpečných chemických látek, neměl být podle tehdejšího právního řádu vůbec spuštěn.

Největší ranou ovšem byl rok 2006, kdy závod nezvládl tzv. jít s trhem a vyrábějící zastaralé CRT obrazovky byl nucen vyhlásit bankrot. Celá tato investice, státní podpora, již v počátku zbytečně vynaložené investice ze strany státu a města Hranice na Moravě přišly vniveč. Vláda se ještě po ohlášení bankrotu snažila společnosti pomoci formou proexportních pobídek v řádu několika set milionů korun. Paradoxem je, že ve stejný okamžik volala po pomoci také česká firma, která ležela o necelých 40 km dál. Také výrobce obrazovek, tradičních českých, té však nikdo nepomohl.

Nyní míří na místo činu nový zahraniční investor. Chce zde dát práci 180ti pracovníkům a proinvestovat necelých 200 mil. korun. Stát by mu pak měl přispět díky udělené investiční pobídce něco málo přes 75 milionů korun. I po pádu Philipsu netrpí Hranice vysokou mírou nezaměstnanosti, a však každé nové pracovní místo je v Olomouckém kraji dobré.

Doufejme tedy, že se stát z tohoto naprosto odstrašujícího příběhu, který byl už od počátku jeden velký investiční průšvih poučil, a že Smith Medical nebude jen dalším zářezem na pažbě neuspěšných, státem podpořených projektů v Hranicích. A Hranice na Moravě tak nebudou opět hrát pokusného králíka v neumětelském rozdávání státních podpor.

Autor: Michal Pícl | sobota 21.9.2013 16:52 | karma článku: 18,57 | přečteno: 2681x
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Komentuji události kolem sebe.

Seznam rubrik