Problém jménem Technologická agentura

Technologická agentura vznikla v roce 2009 za vlády Jana Fischera, podle zdrojů TA ČR, jako "reflexe reformních snah o odstranění roztříštěnosti podpory českého výzkumu a vývoje včetně zjednodušení administrativy spojené s poskytováním účelových podpor". Nelze ovšem nezmínit, že podporu VaV v současnosti a hlavně pro budoucí rozpočtová období chce spíše tříštit. Ale vše popořádku...

TA ČR od roku 2009 ročně rozdává žadatelům zhruba 2 mld. CZK ze státního rozpočtu a to především v době, kdy má ČR obrovské problémy s čerpáním prostředků ze strukturálních fondů. Tyto finanční prostředky plynou žadatelům v oblasti podnikatelské sféry, univerzitám, či výzkumným zařízením a to za daleko jednodušších podmínek, než kdyby tyto instituce žádaly a následně čerpaly prostředky na svůj rozvoj z evropských peněz. Nelze se tedy divit, že tyto instituce raději zažádají o finanční výpomoc TA ČR než třeba MPO, MŠMT či MPSV. 

Ovšem lze se divit vedení státních agentur, či ministerstev, že jsou překvapeni tím, že se jimi spravované programy tak špatně čerpají. A to v době, kdy je zde tříštěna finanční podpora a místo toho, aby se národohospodářská politika podporovala ze SF, tato podpora se supluje ze státních peněz. Kdo za to ale může? Především vláda Jana Fischera, která schválila tuto roztříštěnou politiku podpory, ačkoliv již v roce 2009 byly vidět známky toho, že s operačními programy v ČR to jde tzv. "z kopce".

Od roku 2012 tuto agenturu vede bývalá ministryně životního prostředí ve vládě Jana Fischera Rut Bízková. Stejná Rut Bízková, která nyní v předstihu zažádala o  finanční prostředky pro agenturu na to, aby v dalším rozpočtovém období 2014+ TA ČR spravovala první prioritní osu z operačního programu Podnikaní a inovace pro konkurenceschoponost (OP PIK).

Možná se pletu, ale nevznikla TA ČR původně pro odstranění roztříštěnosti podpory? Programy v prioritní ose 1 OP PIK totiž vycházejí z již končícího OP Podnikání a inovace, které celé rozpočtové období 2007-2013 spravovala agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest. A to hlavně z logiky věci, protože podpora jde podnikatelské sféře.

Já rozumím tomu, že si TA ČR chce zachovat svojí působnost i pro další léta, ale programy jako Potenciál, Klastry, či Inovace spravuje dlouhá léta agentura CzechInvest. Za tuto dobu se zde v této obalsti vyškolilo mnoho profesionálů a na tomto stavebním kameni by mělo být dále stavěno. Nehledě na to, že si moc dobře nedokážu představit, jak budou podnikatelé pro prostředky z první prioritní osy chodit do TA ČR, a pro prostředky z jiné prioritní osy například do CzechInvestu. 

Ovšem v této zemi jde poslední dobou všechno. A když nyní TA ČR žádá o prostředky ze státního rozpočtu ministra, který byl kdysi premiérem a nadřízeným nynější předsedkyně TA ČR, tak bych se ani nedivil, kdyby tento plán Rut Bízkové vyšel.

Autor: Michal Pícl | neděle 21.7.2013 9:43 | karma článku: 8,88 | přečteno: 434x
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Komentuji události kolem sebe.

Seznam rubrik