Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hranice na Moravě - Nečeká nás další LG. Philips?

Do Hranic na Moravě míří další mezinárodní koncern. V červenci 2013 bylo podepsané rozhodnutí o udělení investiční pobídky zahraničnímu investorovi, nyní z Velké Británie a to společnosti Smiths Medical Group Limited, která se zabývá výrobou zdravotnických pomůcek.

Na tom by nebylo nic divného, kdyby tento investor nezamířil do haly po nechvalně proslulé LG. Philips Displays, která stejně jako její následovník získal nemalou státní finanční výpomoc, jež nakonec proměnil v absolutní krach.

Už samotný příchod firmy LG. Philips Displays provázelo několik výrazných komplikací, aby se nakonec státní investice ve formě investiční pobídky přesahující 1,6 miliardy korun na vznik 3250 nových pracovních míst a rekvalifikací zaměstnanců proměnila v naprostý krach.

První peripetie nastaly v momentě, kdy se o svá práva začala hlásit majitelka pozemků, na kterých měla průmyslová zóna stát. Město nabízelo majitelce 105 Kč/m2, majitelka chtěla o 50 Kč/m2 za své pozemky víc a už byla za zlodějku. Nutno dodat, že pozemky se v budoucí zóně poté prodávaly za 300 Kč/m2, ale protože se tehdy jednalo o významného a strategického investora, dostala se majitelka do nevole státu. Philips tak začal nelegálně stavět na pozemcích, které mu nepatřily, a město Hranice nakonec tato legrace stála 5,2 milionu korun, které muselo majitelce vyplatit na místo několika desítek tisíc, kdyby přistoupilo na majitelkou navrhovanou cenu.

Další kauzou byl výrok NKÚ, který zjistil, že při přípravě projektu došlo ze strany MPO a CzechInvestu k porušení zákona o investičních pobídkách a o zadávání veřejných zakázek. Kvůli rychlé a nekvalitní přípravě projektu tak bylo proinvestováno několik dalších milionů korun navíc.

Nic ale nakonec nebránilo tomu, aby továrna, která byla mohutně podpořená investičními pobídkami ve výši přesahující 1,6 miliardy korun začala v Hranicích vyrábět obrazovky. Další perličkou této výroby bylo, že po více jak dva roky zkušebního provozu, kdy po pásech běhaly televizní obrazovky, nebyl celý závod zkolaudován a byl v tzv. zkušebním provozu. Tento provoz však díky nárokům na výrobu, především používání a umístění nebezpečných chemických látek, neměl být podle tehdejšího právního řádu vůbec spuštěn.

Největší ranou ovšem byl rok 2006, kdy závod nezvládl tzv. jít s trhem a vyrábějící zastaralé CRT obrazovky byl nucen vyhlásit bankrot. Celá tato investice, státní podpora, již v počátku zbytečně vynaložené investice ze strany státu a města Hranice na Moravě přišly vniveč. Vláda se ještě po ohlášení bankrotu snažila společnosti pomoci formou proexportních pobídek v řádu několika set milionů korun. Paradoxem je, že ve stejný okamžik volala po pomoci také česká firma, která ležela o necelých 40 km dál. Také výrobce obrazovek, tradičních českých, té však nikdo nepomohl.

Nyní míří na místo činu nový zahraniční investor. Chce zde dát práci 180ti pracovníkům a proinvestovat necelých 200 mil. korun. Stát by mu pak měl přispět díky udělené investiční pobídce něco málo přes 75 milionů korun. I po pádu Philipsu netrpí Hranice vysokou mírou nezaměstnanosti, a však každé nové pracovní místo je v Olomouckém kraji dobré.

Doufejme tedy, že se stát z tohoto naprosto odstrašujícího příběhu, který byl už od počátku jeden velký investiční průšvih poučil, a že Smith Medical nebude jen dalším zářezem na pažbě neuspěšných, státem podpořených projektů v Hranicích. A Hranice na Moravě tak nebudou opět hrát pokusného králíka v neumětelském rozdávání státních podpor.

Autor: Michal Pícl | sobota 21.9.2013 16:52 | karma článku: 18,57 | přečteno: 2681x
  • Další články autora

Michal Pícl

Zeman se mýlí! Nedočerpání 35 mld. Kč by byl úspěch!

Prezident Miloš Zeman se dnes nevybíravě obořil do vlády, že je odpovědná za to, že Česko nevyčerpá asi 35 mld. Kč z evropských fondů. Prezident hovořil o laxnosti a neschopnosti.

4.1.2016 v 20:32 | Karma: 12,09 | Přečteno: 597x | Politika

Michal Pícl

V čem se liší rozpočet Sobotkovy vlády od těch pravicových?

Poslanecká sněmovna dnes schválila návrh rozpočtu na rok 2016. Tento rozpočet nadále podporuje hospodářský růst, růst příjmů a zaměstnanost.

9.12.2015 v 19:07 | Karma: 11,55 | Přečteno: 699x | Politika

Michal Pícl

Kdo opravdu může za nedočerpání Operačního programu Doprava

V pátek 16. 1. 2015 zazněla v Událostech na České televizi informace, že za nedočerpání Operačního programu Doprava (OP D) může tato vláda a slovy Martina Novotného (místopředseda ODS) jsme se dozvěděli, že by vláda měla přestat řečnit a raději začít stavět.

17.1.2015 v 13:03 | Karma: 15,44 | Přečteno: 590x | Diskuse| Ekonomika

Michal Pícl

Krizový stav v Moravskoslezském kraji - Jaké překvapení!

I přes včerejší protest odborářů oznámili akcionáři NWR společně se Zdeňkem Bakalou postupné uzavření dolu Paskov a dle dosavadních předpokladů by se tak na dlažbě mělo ocitnout několik tisíc zaměstnanců.

18.9.2013 v 19:10 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1256x | Diskuse| Politika

Michal Pícl

Kraje vlastní operační programy nepotřebují

Již 28. listopadu 2012 schválila vláda usnesení č. 867 k přípravě programů, které budou spolufinancovány z fondů společného strategického rámce v období 2014+ a ve kterém vláda jednoznačně stanovila vznik pouze jediného regionálního operačního programu, který by měl spadat pod záštitu Ministerstva pro místní rozvoj.

17.8.2013 v 15:30 | Karma: 6,14 | Přečteno: 258x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Komentuji události kolem sebe.

Seznam rubrik