Kdo opravdu může za nedočerpání Operačního programu Doprava

V pátek 16. 1. 2015 zazněla v Událostech na České televizi informace, že za nedočerpání Operačního programu Doprava (OP D) může tato vláda a slovy Martina Novotného (místopředseda ODS) jsme se dozvěděli, že by vláda měla přestat řečnit a raději začít stavět.

Otázkou ovšem zůstává, jak jsme se do této šlamastiky dostali? Jak je možné, že v roce 2015, kdy již má být vyčerpána celková alokace na tento program, chybí České republice dočerpat (certifikovat) zhruba 54 mld. Kč?

Odpověď je jednoduchá!

Může za to právě bývalá vláda pravicové ODS! Ta se totiž domnívala, že se škrtem veřejných výdajů a především investic proškrtá až k prosperitě země! Namísto toho nás uvrhla do další vlny recese, ačkoliv se z té první již naši sousedé pomalu dostávali.

Byl to právě Nečasův ministr dopravy, který v srpnu 2010 zastavil 31 železničních a 15 silničních staveb, které měly v následujících letech v Česku rozšířit dopravní infrastrukturu a jejichž výstavba byla spolufinancovaná právě z OP D. Stejně tak byl seškrtán rozpočet SFDI zhruba o 30 mld. Kč v následujícím roce. Zastavila se jak projektová příprava klíčových staveb, tak i výkupy pozemků.

Když pak s ostudou odcházela vláda Petra Nečase, bylo u tohoto klíčového operačního programu certifikováno pouze necelých 40 % celkové alokace (národní + EU zdroje).

Martin Novotný (ODS), bývalý primátor města Olomouce, přeci sám musí dobře vědět, že nelze stavět, pokud nemám vykoupený pozemek, připravenou projektovou dokumentaci, vyřízena všechna povolení. A to je to, co právě vláda ODS, která nyní ostatní poučuje, zastavila.

ODS by tedy měla nyní spíše zpytovat svědomí a děkovat této vládě, že se snaží dělat maximum z toho minima možného, které tu po nich zůstalo a ne na ni za každou cenu plivat! Protože tento průšvih jde opravdu jen a jen za nimi!

Autor: Michal Pícl | sobota 17.1.2015 13:03 | karma článku: 15,44 | přečteno: 590x
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Komentuji události kolem sebe.

Seznam rubrik