Michal Pícl

V čem se liší rozpočet Sobotkovy vlády od těch pravicových?

9. 12. 2015 19:07:57
Poslanecká sněmovna dnes schválila návrh rozpočtu na rok 2016. Tento rozpočet nadále podporuje hospodářský růst, růst příjmů a zaměstnanost.

Schválený návrh rozpočtu v sobě shrnuje výsledky několikaměsíční diskuse vládní koalice nad prioritami a směry rozpočtové politiky České republiky pro následující období. Postup při jeho sestavování byl diametrálně odlišný od praxe bývalých pravicových vlád. Například Nečasova vláda rozpočtové návrhy projednávala pouze v rámci své koalice a názory sociálních partnerů nebyla většinou ochotna akceptovat. Namísto toho návrh předkládaný touto vládou byl důkladně konzultován se sociálními partnery.

V příštím roce státní rozpočet počítá s příjmy ve výši 1 181,9 mld. Kč a s výdaji 1 251,9 mld. Kč. Vláda tak pokračuje ve snižování státního deficitu, který je plánován na 70 mld. Kč.

Konsolidace veřejných financí však musí být založena především na posilování příjmů státního rozpočtu a řádném výběru daní a nikoliv pouze na škrtech, které prováděla - většinou velmi sociálně necitlivě - Nečasova vláda, což mělo následně dopady především na sociálně slabé a potřebné občany. Současný rozpočet na příjmové straně počítá především s prvními pozitivními přínosy souvisejícími s programem boje proti daňovým únikům a ukončení výpadku příjmů z fungování II. pilíře důchodového systému.

Nárůst spotřeby domácností je pro vládu Bohuslava Sobotky jak programovou prioritou, tak i prorůstovým opatřením. Její růst bude v příštím roce podpořen především nárůstem platů v rozpočtové sféře o 3 % a u státních zaměstnanců o další 2 %, standardní valorizací důchodů doplněnou v příštím roce o další jednorázový příspěvek ve výši 1 200 Kč, a dalším nárůstem daňového zvýhodnění u rodin s dětmi.

Rozpočtovou prioritou je i podpora investic. Z tohoto hlediska bude klíčový náběh nového programového období 2014–2020, s jehož spolufinancováním letošní rozpočet počítá. Na rozdíl od předchozích vlád se ta současná nesoustředí v oblasti investic jen na tzv. narozpočtování finančních prostředků, ale především na to, aby prostředky na investice byly skutečně proinvestovány. Tato vláda totiž nechce jako ty předchozí o investicích pouze mluvit. Investice do projektů s vysokým multiplikačním efektem jsou pro ni skutečně jednoznačnou prioritou.

V rozpočtu je pamatováno i na tvorbu pracovních míst a na další posílení úřadů práce, které Drábkovy opatření téměř paralyzovaly a nebylo snadné obnovit jejich normální fungování na trhu práce. Posílena bude také jejich role v aktivní politice zaměstnanosti.

Co se týče dalších oblastí rozpočtu souvisejících s plněním programového prohlášení vlády, je nutno vyzdvihnout především zvýšení daní u her a loterií, definitivní ukončení II. důchodového pilíře, výdaje na obranu a zajištění bezpečnosti a také výdaje na školství.

Schválený rozpočet je tedy vyvážený a sociální demokracie díky svému aktivnímu fungování ve vládě plní další předvolební sliby.

Zajímá Vás téma a chtěli byste se k němu vyjádřit, případně nějakým způsobem doplnit? Napište mi to přímo na mou stránku. http://www.facebook.com/mpicl/

Autor: Michal Pícl | karma: 11.55 | přečteno: 699 ×
Poslední články autora